Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ο μύθος και η ιστορία του Πεντελικού






Έπειτα από 88 χρόνια τα χρέη γονάτισαν το ξενοδοχείο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι, ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας που έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής, πολιτικής, καλλιτεχνικής ζωής και όχι μόνον.

Έχει φιλοξενήσει πρίγκιπες και βασιλιάδες, διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των γραμμάτων και της Τέχνης, ενώ εκεί έχουν γυριστεί πολλές επιτυχημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου .

Η χλιδή, η διακριτικότητα που παρείχε και το γεγονός ότι βρισκόταν αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αρκετές προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, προτιμούσαν το “Πεντελικόν” για τη διαμονή τους.

Η κατασκευή του επιβλητικού ξενοδοχείου της Κηφισιάς ξεκίνησε το 1924, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά, το ξενοδοχείο Πεντελικόν άνοιξε τις πύλες του. Επί της οδού Δηληγιάννη στον αριθμό 66. Ανάμεσα στους επιφανείς πελάτες της εποχής ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.



Τα Δεκεμβριανά του 1944

Το ξενοδοχείο έχει και μια λιγότερο γνωστή ιστορία καθώς πρωταγωνίστησε σε μια θρυλική μάχη στα περίφημα Δεκεμβριανά το 1944. Το Πεντελικόν, αλλά και το γειτονικό ξενοδοχείο Σεσίλ στο Κεφαλάρι βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων και πολιορκήθηκαν από άντρες του Ε.Λ.Α.Σ καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί το επιτελείο της βρετανικής αεροπορίας. Δείτε για την Μάχη στο Κεφαλάρι από το 34:45 λεπτό του βίντεο από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου»

https://www.youtube.com/watch?v=STZRIKG0Dzc


Η ιστορική Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Το Νοέμβριο του 1990 η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε στο «Πεντελικόν» για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος. Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σημίτης προόριζαν για την θέση τον Π. Αυγερινό και βρίσκονταν σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σε δραματικούς τόνους είχε δηλώσει από το ξενοδοχείο: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος».


Ο Μπάγεβιτς και η πορεία των Αεκτζήδων


Το «Πεντελικόν» ωστόσο εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και σημείο συνάντησης παραγόντων του ποδοσφαίρου. Στο «Πεντελικόν» έφερε το 2002 ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.

Στο Πεντελικόν έχουν γίνει επίσης πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις «αθλητικού» χαρακτήρα, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού.

Πηγή http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/o-muthos-kai-i-istoria-tou-pentelikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου